Preview

University Management: Practice and Analysis

Advanced search

The use of method of component analysis for showing up the peculiarities of image of ideal university

Abstract

The research of the image of ideal university of loyal and non-loyal consumers of educational services showed that loyal consumers have the integrated image of the university whereas non-loyal ones don't have this image.
The results of the research show the necessity of changing the university branding programme and open its new contents. We asked the graduates and their parents as the consumers of the educational services. The respondents of four universities of Naberezhnie Chelny were involved. For processing and interpretation of the results we used the method of component analysis.

About the Authors

S. G. Demchenko
Институт Экономики, Управления и Права
Russian Federation


G. R. Yusupova
Набережно-Челнинский филиал Институт Экономики, Управления и Права
Russian Federation


References

1. Аверюшкина Т. Е., Попов Е. В. Концептуальность

2. инструментария брендинга // Маркетинг. 2001. № 2.

3. С. 111-121.

4. Амблер Т. Практический маркетинг. СПб. : Пи-

5. тер, 1999. 172 с.

6. Бююль А., Цефель И SPSS: искусство обработки

7. информации. Анализ статистических данных и восста-

8. новление скрытых закономерностей : пер. с нем. СПб.:

9. ООО ?ДиаСофтЮп?, 2002. 608 с.

10. Власова Е. Управление конкурентоспособностью

11. бренда // Маркетолог. 2003. № 7. С. 8-11.

12. Галкина Е. Финансовая оценка бренда для целей

13. управления // Маркетинг в России и за рубежом. 2004.

14. № 2. С. 28-37.

15. Головко Б. Брендинг: теория и практика // Экск-

16. люзивный маркетинг. 2003. № 4. С. 26.

17. Головлева Е. Л Торговая марка: Теория и прак-

18. тика управления. М. : ООО ?Вершина?, 2003. 66 с.

19. Котлер Ф., Келлер К. Л Маркетинг, менеджмент.

20. СПб. : Питер, 2006. 816 с.

21. Наследов А. Д. SPSS: Компьютерный анализ данных

22. в психологии и социальных науках. СПб. : Питер,

23. 416 с.

24. Пейн Д. BAV - методика измерения ценности

25. брендов // Новый маркетинг. 2003. № 4. С. 18-21.

26. Серегина Е В., Попов Е В. Трансакционные из-

27. держки формирования института бренда // Маркетинг

28. в России и за рубежом. 2004. № 2. С. 42-51.

29. Скобелева Ю. Измерение лояльности бренду по

30. методике ?остаточного индекса промоутера? Ф. Райч-

31. хельда / SAIL Центр системных бизнес-технологий

32. [Электронный ресурс]. URL: http://www.satio.by/

33. publications/researches/76.html

34. Скоробогатых И. И., Чиняева Д. А. Сравнительный

35. анализ существующих методик оценки стоимости

36. торговой марки // Маркетинг в России и за рубежом.

37. № 4. С. 32-43.

38. Старое С. А. Лояльность бренду: классифика-

39. ция, методы оценки и программы формирования ма-

40. рочной приверженности// Вестн. С-Петерб. ун-та. Сер. 8,

41. № 2. С. 112-133.

42. Чернозуб О. Л Стоимость бренда: реальность

43. превосходит мифы // Маркетинг и маркетинговые ис-

44. следования. 2003. № 2. С. 4-14.


Review

For citations:


Demchenko S.G., Yusupova G.R. The use of method of component analysis for showing up the peculiarities of image of ideal university. University Management: Practice and Analysis. 2009;(1):84-91. (In Russ.)

Views: 320


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1999-6640 (Print)
ISSN 1999-6659 (Online)